Historie | Rosendahls

Rosendahls historie

Fra kælder til koncern

Den 13. oktober 1902 etablerede Kristian Rosendahl sig, som selvstændig bogtrykker og bogbindermester i en kælder i Esbjerg. Seks år tidligere var han blevet udlært som typograf hos Ribe Amtstidende i Varde.

Med årene voksede bogtrykkeriet sig til en solid og velrenommeret virksomhed, og selvom ingen af Kristian Rosendahls tre sønner ønskede at følge i hans fodspor, blev arvefølgen alligevel sikret, da barnebarnet Paul Rosendahl gik i lære som typograf hos A. Rasmussens Bogtrykkeri i Ringkøbing.

Den 18. september 1961 døde Kristian Rosendahl. Han blev 81 år gammel. Efterfølgende overtog Poul Rosendahl virksomheden. 

I de følgende år voksede trykkeriet støt, og i 1977 samlede man derfor aktiviteterne i nyopførte – og senere prisbelønnede – bygninger på Østre Gjesingvej 24 i Esbjerg. 

Virksomheden har været en markant del af Esbjerg – og med den smukke og markante bygning ved indkørslen til Esbjerg – har Rosendahls været et vartegn for byen.

 

Fjerde generation overtager Rosendahls

Efter endt uddannelse i Hamborg og København rejste Paul Rosendahls søn, Palle Rosendahl, i 1982 til USA for at sælge tryksagsopgaver for familievirksomheden, der på det tidspunkt beskæftigede fyrre medarbejdere.

To år senere kom Palle Rosendahl tilbage til Danmark, og den 13. oktober 1984 blev han salgschef. To år senere overlod Paul Rosendahl direktørposten til Palle Rosendahl.

Gennem årene udviklede Rosendahls sig fra at være et traditionelt bogtrykkeri til at være en koncern, der rummede både tryk, grafisk produktion og elektronisk kommunikation. Undervejs opkøbte Rosendahls også en del andre grafiske virksomheder, og i 2020 havde virksomheden fire afdelinger i Danmark med ca. 150 ansatte.

 

Rosendahls bliver en del af Stibo Complete

I januar 2020 blev Rosendahls opkøbt af Stibo Complete-koncernen, der er Skandinaviens førende aktør inden for design, udvikling, produktion og distribution af fysisk marketingmateriale.

Stibo blev stiftet i 1794 under navnet Aarhus Stiftsbogtrykkerie og var dengang udelukkende en trykkerivirksomhed. I 1966 blev virksomheden omdannet til en erhvervsdrivende fond.

Læs Stibo Completes historie her.